joi, 11 iunie 2009

Aiud - Alba Iulia - Valea Frumoasei - Valea Lotrului - Valea Oltului - Transfăgărăşan - Bâlea Lac - Valea Hârtibaciului - Copşa Mica - Teius

Acesta este un traseu făcut intre 3 și 8 August 2008. E mai vechi, dar e destul de interesant și-l recomand oricui s-a gândit vreodată sa-l încerce cu bicicleta. In aceasta tura am fost împreună cu Dani. Desfășurătorul traseului arata astfel:
3 August: Pornire din orașul Aiud (inițial am dorit sa incepem traseul din Cluj Napoca - Ciurila - Petreştii de Jos - Buru - Valea Aiudului - Aiud), pentru a evita traficul am încercat sa folosim drumuri cât mai puțin circulate de mașini. Pentru asta am pornit prin satele de pe malul drept al Mureşului. Am am ajuns aproape de Teiuş având o pana la activ. Aici am hotărât sa abandonam drumurile ferite prin sate care ne-ar fi dus în oraşul Sebeş și am continuat pe drumul E81 pana în Sebeș. Din Sebeş am continuat pe DN 67 C (cunoscut în folclor sub numele de Valea Frumoasei) pana la 4-5 km înainte de lacul Tău. Aici am pus prima oara cortul (din lipsa de ceva mai bun).
Nu pot sa va zic exact numarul de km parcurși dar cu aproximație ar fi cam 75 km.

4 August: Ne-am trezit de voie, am strâns calabalâcul și am pornit spre Lacul Oașa.

La amiaza am poposit la Cabana Oașa, unde am rămas plăcut surprinși pentru ca am putut servi o ciorba buna. Pe traseu am văzut si următoarea opera:
A urmat coborârea spre Obârșia Lotrului printr-o zona care arata cam asa:
A urmat trecerea din jud. Alba în jud. Vâlcea si sosirea la coada lacului Vidra.
In stațiunea Vidra, imaginile sunt dezolante în afara câtorva "vile" care sunt în circuitul sindicatelor. La o astfel de vila am dormit. Exista și apa calda intre orele 20-23 si 8-10 (aprox 65 km).

5. August: Trezirea devreme. Am lăsat Vidra în urma îndreptându-ne spre stațiunea Voineasa. Traseul presupune câțiva km de urcare după care o coborâre foarte plăcută.
Din staţiunea Voineasa ne-am indreptat spre oraşul Brezoi pe Valea Oltului. Profilul drumului e lejer. La Mâlaia lacurile arata destul de bine.
Din Brezoi am urmat E81 (Valea Oltului) spre Sibiu (drum aglomerat cam 8 km). In zona loc. Copaceni am luat-o spre est către comuna Perisani şi apoi spre Sălătrucu. Drumul este foarte liber (combinat drum pietruit cu asfalt). Atenţie! în sate se striga "Gumi-gumi" după biciclişti. Seara ne-a prins în comuna Sălătrucu. Am căutat o pensiune şi am găsit în cele din urma. Se poate dormi cu toata încrederea la pensiunea d-nei Iordache (95 km).
6 August: Plecare din Sălătrucu direct peste un deal, drum de pamant, lipsă indicatoare. Am ajuns cu succes in comuna Arefu dupa care pe DN7C (Transfagarasan). A urmat urcarea pana la Vidraru.
Lacul Vidraru va recomand sa-l ocoliţi pe drumul din partea stângă, drum din piatra si pământ foarte liber. De la Vidraru am pornit ascensiunea spre Bâlea. Totuşi seara a trebuit sa poposim la cabana Capra (1585 m) (60 km).
7 August: Plecare dis-de-dimineaţă spre Lacul Bâlea. Am facut o scurtă pauză la baza de salvamont de la cota 2000 apoi pe malul lacului.

De la Lacul Bâlea e cea mai frumoasa coborâre pe care-am făcut-o vreodată. Am făcut câteva opriri, cea mai lunga la Cascada Bâlea. Am continuat coborârea pana în Cârţişoara si apoi am ajuns la intersecţia cu drumul E68. Am urmat E68 în direcția Sibiu pentru câțiva km. Am părăsit E68 in zona satului Colun (in dreptul unui lac). Din Colun am urmat niste drumuri (poate poteci e mai corect) de pământ în direcţia N, pentru a ajunge în loc. Fofeldea. Pe dealuri am avut mici aventuri (3 pene, probleme de navigaţie).

Nu am ajuns în Fofeldea, dar bazat pe indicaţiile unui cioban (şi ale dulăilor lui) am ajuns în satul Hosman. Din Hosman am urmat drumul judeţean 106 spre loc. Agnita. Starea tarii sasilor este destul de rea. Case frumoase cândva sunt pline acum de "români vechi" dispusi in orice moment sa se arunce in fata bicicletei.


Seara am poposit in Vecerd. Nu existau facilitati de cazare deci am montat cortul. Magazinul satesc ofera bere, paine si.......cam atat (adica poti incerca inca cateva produse pe propria raspundere) (cam 65 km).

8 August: Împachetare dis-de-dimineaţă. Am urmat drumul spre stanga spre Şeica Mare. Din Şeica Mare urma sa mergem spre Şeica Mica - Blaj - Teius si apoi spre Aiud. Din motive obiective am decis sa ne îndreptam spre Copşa Mică. Din Copşa Mică am luat trenul până în Teiuş. Din Teiuş am continuat pe bicicletă pe drumurile comunale de pe malul drept al Mureşului pana la Aiud (50 km).

Harta traseului:


Bike route 678175 - powered by Bikemap 
Florin

Un comentariu:

  1. Foarte interesant. Rugaminte: daca ai mai multe fotografii de la Vecerd poti sa imi trimiti pe adresa justme_bogdan85@yahoo.com Nu o sa la folosesc in scop comercial. Multumesc

    RăspundețiȘtergere

Copyright ©2015 - Aselenizare. All rights reserved.