marți, 10 noiembrie 2009

Ţara Moţilor - Ţara Zarandului

Pentru că a sosit o vreme mai puţin prielnica pentru scoaterea bicicletei, pot sa va povestesc de o ieşire de-a noastră mai veche.
Este vorba de o ieşire de weekend în ţara lui Avram Iancu.
Cu bicicletele în maşină ne-am îndreptat intr-o sâmbătă (31.05.2008) dis de dimineaţă spre oraşul Câmpeni (Jud. Alba). După ce am scos meridele din maşină şi ne-am echipat corespunzător, am început traseul din centrul Câmpeni-ului. Am urmat DN 75 pentru câţiva kilometri după care am cotit la stânga pe drumul lui Avram Iancu (DJ762) spre comuna Avram Iancu. Dupa câțiva km am făcut o mica abatere de la traseu, spre stânga, pentru a vedea Cheile Morilor. Acestea sunt niște chei de mici dimensiuni, dar plasate într-o zona extrem de liniștită.


Dupa vizitarea cheilor am revenit la DJ762 si am continuat spre com. Vidra. In cadrul comunei Vidra, într-un satuc situat pe partea stângă a DJ762, am admirat Cascada Pișoaia, unde de pe o creasta de care se mai agață încă câțiva brazi, apa se revarsă de la aprox. 20 m într-un mod absolut încântător.


In zona, la câțiva km. în direcția com. Avram Iancu puteți admira Dealul cu melci, un recif în care din perioada cretacica au rămas golurile lăsate de mii de melci adunați pe fundul unei mari.


La câteva minute după acestea se găsește la drumul principal un Muzeu Memorial a lui Avram Iancu. La intrarea în comuna Avram Iancu am urmat un drum comunal (DJ762) neasfaltat și în urcare pentru a trece dealurile spre loc. Bulzeștii de Sus din jud. Hunedoara. Drumul este plăcut, în urcare și cu priveliști încântătoare spre văile Arieșului Mic si a Vidrișoarei.

Dupa ce am trecut dealurile an ajuns în Tara Zarandului si am coborat spre Baia de Criș unde am vizitat Casa Muzeu a lui Avram Iancu.


Din Baia de Criș am urmat drumul E79 in directia Brad, dar in cativa km. am mai facut un popas încărcat cu istorie la Tebea, la Gorunul lui Horea sau "Panteonul Morților" cum este numit locul. Aici tin sa fac o succinta prezentare istorica. Locul are o ridicata importanta istorica (în special pentru noi ardelenii) pentru ca in 1784 Horea, la pavaza coroanei gorunului ii cheama la rascoala pe motii adunati, care nu mai suportau asupririle stapanirii fara drept a tarii lor. In plus tot aici se gaseste mormantul lui Avram Iancu rapus in 13 septembrie 1872. De-a lungul istoriei au mai existat reprezentanți ai puterii în țara noastră care au ținut sa planteze goruni in "Panteonul Mortilor", singurii ca merita menționați fiind Regele Ferdinand si Regina Maria. Din pacate in anul 2005 o furtuna a doborat ceea ce mai ramasese din coroana gorunului lui Horea. Las pozele sa continue prezentarea ("Tebea, inima de neam si tara..."):De la Tebea am continuat spre Brad, dar numai la câțiva km am virat la stânga spre satul Ribicioara pentru a-l vizita pe bunicul lui Dani. A fost o după-masă și o seara incantatoare, petrecuta în compania unor oameni placuti cu puternici rădăcini romanești. In schimb, a fost trist sa vedem încă unul din sutele de sate românești, care se sting din lipsa locuitorilor și din lipsa unei politici sănătoase a statului, de a menține în viata satul și moștenirea poporului roman. Ziua s-a încheiat la un pahar de bere ascultând povestiri din viata bunicului .
A doua zi dis de dimineață am vizitat Cheile Ribicioarei împreună cu verișorul lui Daniel. In chei pe alocuri se întâlnesc pereți calcaroși foarte abrupți și în zona poate fi vizitata o peșteră cu formațiuni de tipul stalagmitelor si al stalactitelor.

Dupa ce ne-am întors din chei, ne-am luat rămas bun și am plecat spre Brad de unde am urmat drumul spre Abrud prin comuna Buceș. Deși la prima vedere trecerea din Tara Zarandului in Tara Moților se prevestea destul de abordabila, vremea ni s-a împotrivit. Pana in comuna Buces vremea a fost cu noi și drumul are o urcare destul de ușoară care trece prin niște zone de deal destul de pitorești.


Urcând spre Buceș vremea a inceput brusc sa se schimbe. In decurs de doar cativa km. a trebuit sa ne adapostim sub un pod de o rafala violenta de ploaie care ne-ar fi udat leoarca. Desi sub pod nu era cel mai primitor mediu, a trebuit sa stam mai bine de o ora. La un moment dat ploaia parea ca s-a potolit si ne-am incumetat sa ieșim sa ne continuam traseul. Dar binenteles, cu vremea nu trebuie sa te joci. Peste cateva minute si doar cateva sute de metri parcursi a inceput sa cada gheata. Cum pana acum pe traseele noastre n-am fost lipsiti de noroc, am gasit o statie de autobuz proaspat renovata unde ne-am adăpostit. Aici, sub pavăza ei am putut contempla o multitudine de afise electorale Made in judetul Hunedoara.
Am fost martori la una dintre cele mai puternice ploi cu grindina din ultimii ani, cel puțin în ceea ce ma privește. In jur, sătenii se căzneau sa desfunde toate șanțurile din jurul caselor și acareturilor pentru a permite apelor sa iesa din curți. Unii au găsit soluția de a deschide larg porțile pentru a permite apei sa iasă. Pe unde înainte era uscat acum curgea câte un șuvoi de ape demn de a fi comparat cu un parau de munte.


Dupa potolirea ploii am reluat drumul (care de altfel era proaspăt reabilitat) spre Abrud. Trecerea spre Tara Moților prin Pasul Vulcan a fost însoțită si de peisaje frumoase, chiar dacă ploaia se terminase doar de putina vreme. Iata și doua instantanee cu muntele Vulcan în fundal:


Odata trecut pasul, drumul coboară pana în Abrud de unde după mai bine de 10 km se ajunge în Campeni.
Harta traseului este :Bike route 391016 - powered by Bikemap 

Florin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Copyright ©2015 - Aselenizare. All rights reserved.