joi, 10 decembrie 2009

Aiud - Râmeţ - Poşaga

În 16-17 mai 2008 am facut prima mea tura cicloturistică cu durată mai mare de o zi. Am ales munţii Trascău şi împreună cu Florin am stabilit 2 obiective: Vânătările Ponorului şi Huda lui Papară. Florin a mai făcut traseul acesta cu ceva ani în urmă şi ne-am gândit că ar fi propice pentru iniţiere.
Am pornit dimineaţa din Aiud, pe traseul clasic Sloboda - Râmeţ. Acest traseu este deosebit prin faptul că-mi aminteşte de perioada liceului când l-am parcurs de nenumărate ori, fiind o urcare de aproximativ 20 de km. Prima porţiune de 5 km Aiud - Izvorul de aur o parcurgeam in vacanţele de vara din liceu de 3 - 4 ori pe săptămână.
De aici după parcurgerea unui platou cu vedere spre Cheile Aiudului, ajungem in pădurea Sloboda şi la popasul cu acelaşi nume.De la popas se termină drumul "asfaltat" şi se continuă cu un drum judeţean/forestier care urcă prin padure pană la intrarea in satul Râmeţ, un adevărat muzeul al satului incă locuit. Am luat masa la izvorul de sub Pleaşa si apoi ne-am continuat excursia pana in satul Brădesti. Aici, in "centrul" satului am cotit la dreapta spre Vânătare - o cascada de culoare vânătă care se scurge pe peretele calcaros De aici am coborât pe o carare cam abruptă prin pădure spre satul Sălciua, am trecut pe la Huda lui Papară care din pacate nu se mai poate vizita din lipsa unei infrastructuri corespunzătoare.
De aici a urmat quest-ul gasirii unei pensiuni. Fiind sâmbată, pensiunea din Sălciua era ocupata şi asa ca ne-am vazut nevoitit sa cautam in Poşaga. Cu bunovointa sătenilor aflaţi la una din "bibliotecile" satului unde fiecare "citea" câte-un pahar de ceva, ne-a fost oferită o casă mobilată şi utilată dar nelocuită spre folosire. Dimineaţa am admirat rezervaţia naturala Scăriţa Belioara si apoi ne-am intors prin Poşaga, am coborât pe Valea Arieşului pană la Buru unde am trecut râul şi apoi prin Colţeşti pana in Aiud.
Ca orice începator, fiind prima tură mai lungă, nu am conştientizat importanţa echipamentului adecvat şi am neglijat achiziţionarea unui portbagaj şi a getuţelor pe acesta. Am ales o variantă low cost - ghiozdanul, lucru care s-a făcut simţit incă din prima zi şi mai ales in cea de-a doua cand umerii mei au inceput să protesteze, astfel încât luni când am revenit in Cluj mi-am cumpărat portbagaj si gentuţe.
Harta traseului:

Bike route 402273 - powered by Bikemap 

Dani

Un comentariu:

  1. Buna ziua. Cum este drumul: ingust, doar pentru bicilete, sau pot merge cu masina> Multumesc

    RăspundețiȘtergere

Copyright ©2015 - Aselenizare. All rights reserved.