duminică, 31 ianuarie 2010

Aiud - Geomal - Râmeţ - Valea Inzelului

Acum, pe timp de iarna voi scrie despre un traseu scurt, de o zi în zona Munților Trascau. La drum am pornit împreună cu Dani.
Traseul porneşte din Aiud pe drumul E81 in direcția Teiuş. Dupa aproximativ 8 km. se vireaza la dreapta în zona Gîrbova de jos (ieșirea este lîngă un teren unde se comercializează utilaje agricole).
Se continua pe drumul neasfaltat, după care se virează la stînga pe un drum de căruțe pentru a ajunge în satul Geomal.


Geomal-ul este un sat extrem de liniștit, parca desprins de la vîrtejul trecerii timpului.
Din Geomal se urmează drumul spre Comuna Ramet. La ieșirea din Geomal exista o exploatare de piatra care în zilele lucrătoare poate ridica puțin praf. Noi am fost în weekend cînd nu se lucra, iar imediat după exploatare drumul începe sa se îngusteze și sa urce printr-un ochi de pădure însorit, foarte plăcut de traversat. In spatiile deschise dintre ochii de pădure se înaltă la orizont colții Cheilor Ramețului.


In zilele călduroase pe vîrfurile dealurilor care preced cheile se poate zări cîte un grup de vaci nepăsătoare rumegînd sau cîte un cal sănătos, neaoș romanesc care-și zburlește în vînt coama.


La ieșirea din pădurice se zărește în toată splendoarea lui Vf. Pleașa Ramețului, iar drumul are la început o ascensiune ușoară, aceasta fiind urmata de cîteva reprize abrupte si cu drum mai dificil (colțuri de piatra) pana cînd se ajunge în zona Primăriei Comunei Ramet.


De la Primărie se continua drumul județean spre Bradesti care nu face decît sa înconjoare Vf. Pleașa pana la intersecția la dreapta cu DC 103 spre Satul Valea Inzelului.
Acest drum poate fi lejer încadrat în categoria drumurilor de care, dar deși coborîrea nu permite abordarea cu viteza pe o bicicleta de trekking, provoacă deosebita plăcere cicloturistului.


Un alt lucru plăcut pe care l-am remarcat și cu alte ocazii cînd am trecut pe aici în timpul verilor, este alternanta ochiurilor de pădure cu spatii deschise și semi deschise care sunt deosebit de confortabile pentru ciclist din punct de vedere termic și vizual.
Drumul se întretaie în mai multe locuri cu valea, de mici dimensiuni, dar totuși trecerile prin apa trebuie abordate cu atenție.


Drumul urmărește Valea Inzelului pana cînd se intersectează cu DJ 107M Aiud - Buru în localitatea Poiana Aiudului.
Din Poiana Aiudului noi ne-am intors spre Aiud, dar se poate urma și traseul spre Buru, eventual Baișoara - Savadisla - Florești - Cluj-Napoca.

Harta traseului:


Bike route 401802 - powered by Bikemap

Florin L.

Un comentariu:

  1. E forte fain chiar si iarna in zona Valea Fagetului , am fost cand zapada era de 80 cm soare sclipitor , natura locului este incredibila.

    Se poate merge si prin Aiud-Sloboda-Ramet-Valea Fagetului in total vreo 26 km, merita strabatut la pas , peisajul este uimitor de frumos.

    Mr.777BEX

    RăspundețiȘtergere

Copyright ©2015 - Aselenizare. All rights reserved.