luni, 19 aprilie 2010

Aiud - Cheile Valisoarei - Izvoarele - M. Bedeleului - Lunca Arieselui

Duminică 18 Aprilie 2010, soarele şi vremea frumoasa de primăvară m-au scos din casa, ce-i drept cam târziu, pentru ceea ce plănuiam sa fac.
Am pornit echipat pentru ciclism. Punctul de start a fost Aiud-ul, de aici am urmat cam 18 km DJ 107M în direcţia Buru pana la intersecţia la stânga spre satul Izvoarele. Deşi am mai scris şi în alte postări, ţin sa menţionez din nou ca drumul trece prin Cheile Vălişoarei care oferă un peisaj deosebit, dar care sunt şi un rai pentru căţărători.


La intersecţie m-am îndreptat spre Satul Izvoarele, aflat cam la 2 km distanta, de unde, în necunoştinţă de cauză, am presupus că traseul marcat cu cruce roşie care duce spre Peştera Huda lui Papară, este cât de cât realizabil cu bicicleta. La ieşirea din Izvoarele situaţia se prezintă ok, chiar şi pentru bicicleta de cross. Astfel am putut înainta câteva sute de metri pe bicicletă în paralel cu pârâul Izvoarele. Asta n-a durat prea mult, pentru că am ajuns la o porţiune pietroasă unde a trebuit să mă dau jos.


De aici, pot sa declar cu mana pe inima ca următoarele 2 ore şi jumătate n-am mai urcat în şa. Marcajul cruce roşie este destul de nou, astfel am "însoţit" bicicleta pe largă marcaje printr-o pădurice combinata de foioase şi conifere. După un efort considerabil şi ceva stâncărie am ieşit din zona împădurită într-o zona de unde iau naştere mai multe izvoraşe care alimentează pârâul Izvoarele.


Am continuat să urc pană când am întâlnit ultimul marcaj cruce roşie (e cel mai mare dintre toate cele întâlnite şi e vopsit pe o lespede de piatra). De aici n-am mai găsit marcajul şi m-am orientat după "soare". Am ocolit prin nord M. Bedeleului şi din cauza unei erori de orientare am ratat drumul spre Peştera Poarta Zmeilor. (Acum 2-3 zile am aflat de la oameni de munte mai avizaţi decât mine că într-adevăr marcajul se întrerupe acolo pe bune şi că trebuie să te descurci de acolo să găseşti locul unde acesta apare din nou; probabil s-au terminat pietrele pe care se poate vopsi marcajul :) ). Cam asa arata harta zonei marcate:


Totuşi, câştigul a fost ca preţ de câteva sute de metri am fost din nou ciclist. Bucuria însa n-a durat mult pentru că m-am regăsit intre trasee (intre cruce roşie şi dunga roşie).
Am ajuns la o zona împădurită cam abruptă, dar unde de pe o coasta am avut o privelişte nemaipomenita asupra Văii Arieşului, a Văii Poşaga, a satului Lunca Arieşului şi a coastelor dimprejur. Totuşi, priveliştea am plătit-o cam scump pentru că mi-a luat destul de mult timp să cobor zona împădurită, şi să duc şi bicicleta cu mine. Am avut câteva momente unde din cauza încălţămintei lejere de bicicletă, a frunzelor uscate (umede :) ) şi a înclinaţiei am fost forţat sa cobor chiar şi pe zona dorsală.


Ieşirea din pădure s-a soldat şi cu niscai vânătăi, dar nimic grav. La câteva sute de metri după ieşire am observat un nou marcaj, triunghi rosu, pe care l-am urmat preţ de vreo 2 km pană în satul Lunca Arieşului. Am trecut puntea de lemn proaspăt dată în folosinţă şi am fost deja pe asfalt pe drumul ce leagă Câmpeniul de Turda.
De aici coborârea lina continua 18 km pana în Buru, de unde se virează la dreapta urmând din nou DJ 107M. Distanta Buru - Aiud pe DJ 107M este cam de 33 km.
N-aş putea spune cu exactitate câţi km are tot circuitul, cert este ca zona perfect abordabila cu bicicleta are cam 70 km, restul de aproximativ 9-10 km fiind traseu montan.
Ca şi circuit de o zi, pentru a nu prinde întunericul, recomand plecarea dis-de-dimineaţă şi echiparea cu MTB, încălţăminte de traseu montan şi pantaloni lungi.
Harta aproximativa a traseului este:


Bike route 467351 - powered by Bikemap


In lipsa aparatului foto digital imaginile sunt pe 35mm şi scanate.

Florin


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Copyright ©2015 - Aselenizare. All rights reserved.