sâmbătă, 16 iunie 2012

Marisel - Valea Somesului Rece

Temperaturile de 30 de grade prognozate petntru sâmbătă au cerut un traseu montan. Am ales din nou valea Somesului Rece datorită traficului auto redus si a multiplelor trasee din zonă. Am parcat masina în satul Uzina, chiar la baza urcarii spre Pape, m-am echipat și am pornit voinicește în sus, dar dupa doar 10 metri m-am văzut nevoit să adopt viteza 1:1, pe care am păstrat-o urmatorii 3 km, urcând aproximativ 5-600 de metri pe verticală. Viteza redusa de urcare mi-a permis să admir peisajele:

Partea bună a fost ca după acesti 3 km am ajuns pe creasta dintre cele doua someșuri, de unde nu mai prea avem unde sa urc. Aici am intalnit la fel ca in urmă cu 2 ani, o herghelie de cai, lăsați să pască in libertate

În stânga se poate admira valea someșului rece
În curând am trecut de drumul Generalului și am intrat în satul Mărișel, pe alt traseu facut în zonă în urmă cu 2 ani. Deși aveam mâncare în bagaje, am decis să opresc la Cabana Moților pentru o pauză de hidratare. Panorama de pe terasa la umbra, prajitura casei și o bere rece mi-au refăcut puterile.
De la crucea Iancului am cotit stanga pe drum forestier și am coborât printr-o superbă pădure de brazi până la confluența văii Dobrușa cu cea a Răcătăului, iar de aici am început sa urc domol, în directia de unde curge superba vale.

Am urcat cam 10 km de-a lungul vaii, iar apoi am traversat cursul apei si am urcat peste culmea din stînga pentru a putea ajunge pe valea Somesului Rece. Aici am ratat un pic trasul, am facut stanga cu 500 de metri inainte de drumul planificat, dar satenii dintr-un cătun aflat la 1350 m altitudine, mi-au indicat un drum prin pădure care m-a scos din nou pe traseul dorit.
Au urmat 30 de km de coborâre pe valea Someșului Rece, pâna în Uzina unde am lasat parcată mașina.
Track-ul:

Bike route 1649807 - powered by Bikemap 

2 comentarii:

Copyright ©2015 - Aselenizare. All rights reserved.