marți, 14 septembrie 2010

Muntele rece - Chicera lui Matei

Duminică m-am bucurat din nou de harta cu trasee de bicicletă în jurul Clujului. Dacă cu o lună în urmă am făcut traseul de pe creasta dintre cele doua Someşuri, acum ţinta mea a fost creasta dintre Someşul Rece şi Valea Ierii. Harta oferă mai multe trasee în aceasta zonă, dar nici unul din cele "predefinite" nu m-au mulţumit, aşa că m-am hotărât să combin mai multe trasee şi să mă decid la faţa locului pe unde să o iau în funcţie de cum evoluază lucrurile.
Ca punct de plecare am ales valea Someşului Rece la intersecţia cu drumul care urcă la mănăstirea Muntele Rece. Traseul începe cu o urcare susţinută spre sud pe asfalt, trece de intersecţia cu drumul care şerpuieşte spre manastirea Muntele Rece si continuă prin satul Mătesti. Dupa ieşirea din sat asfaltul dispare şi îşi fac apariţia coniferele.
Altitudinea deja se scrie cu 4 cifre dupa doar 8 km (am pornit de la aproximativ 500 m altitudine), dar peisajele idilice ma duc cu gândul la cabana de la munte unde mi-ar plăcea să ma retrag la bătrâneţe.

Drumul merge pe lângă pârâul Râsca Mare in direcţia vest paralel cu valea Someşului Rece, trece pe langa varful Muntele Rece (1223m) astfel încât am ocazia să văd pe versantul vecin satul Mărişel şi traseul de care pomeneam mai sus pe care l-am parcurs in urmă cu o lună. Pe drum sunt cel puţin 3 izvoare care ma ajuta sa fac faţă temperaturii ridicate.
Aici natura mă răsplăteşte din plin cu afine si merişorare.
De la Chicera lui Matei (1409m) plănuiam să încep coborârea dar farmecul peisajelor şi a traseului m-au făcut să nu-mi dau seama că  am ratat drumul care cotea dreapta spre Măguri-Răcătău aşa că am continuat pe drumul meu admirând peisajele.
Din fericire un localnic m-a lămurit că ma îndreptam spre cătunul Dobrin şi mi-a indicat un drum pe care se poate coborî în Măguri-Răcătău. Am trecut de nişte cai care-mi blocau calea şi priveau nedumeriţi animalul pe 2 roţi care trecea pe langa ei
M-am mai oprit pentru o clipă să admir capiţele de fân aşezate parcă cu mâna.
Am ajuns în satul Măguri-Răcătău unde am fost întâmpinat de câţiva tineri cu tradiţionalul salut: "Ţi se-nvârte roata!" şi de aici am coborât pe valea Someşului Rece până la punctul de plecare.
Harta traseului

Bike route 696976 - powered by Bikemap 

Un comentariu:

  1. Faina tura! adevarul e ca si la ce vreme a fost duminica... excelenta pentru pedalat. Si noi am fost oarecum prin zona: http://bandarosie.blogspot.com/2010/09/o-zi-in-muntii-bargaului-si-una-pe-2.html

    RăspundețiȘtergere

Copyright ©2015 - Aselenizare. All rights reserved.