vineri, 17 decembrie 2010

Salzkammergut - Mondsee

Pentru concediul de vară din anul acesta am avut 2 obiective principale: bicicleta şi apa. Pentru a le combina am ales regiunea Salzkammergut din Austria.
Drumul până la faţa locului l-am facut in 2 zile, cu înnoptare in Viena, la camping. Pentru aceasta am ales campingul Neue Donau datorită pozitionarii ceva mai centrale. Aici am avut plăcuta surpriză de întâlni şi alţi români veniţi în Austria pentru a bicicli - o maşina din timiş cu 3 biciclete pe ea. Ţinta lor era Donauradweg. De asemenea in camping erau si alti cicloturisti veniţi cu maşina, rulota sau chiar numai pe bicicletă. Alegerea campingului nu a fost cea mai inspirată, datorită zgomotului făcut de maşinile care circulau prin intersecţia de autostrăzi din imediata apropiere. Aveam în plan şi vizitarea Vienei cu bicicleta, dar ploaia ne-a făcut să ne răzgândim.
A doua zi am parcurs cei 300 de km ramaşi până la Mondsee. Aici am intrat în primul punct de informare pentru turişti unde am primit o hartă cu traseele de bicicletă din zonă şi cu locaţia campigurilor. Am ales AustriaCamp, situat pe malul lacului la aproximativ 1 km depărtare de drumul principal.
După ce ne-am instalat în zona de corturi - foarte bine delimitată de cea pentru rulote, am decis să explorăm zona lacului. Turul lacului are cam 25 - 30 de km.
Rulote
Corturi
Pista separată pentru biciclişti nu începe chiar de lângă camping, astfel încât suntem nevoiţi să împărţim drumul cu maşinile câţiva kilometri. Abia apoi observăm apariţia unei piste pe partea stânga a drumului, pe trotuar. Rutele din zona sunt marcate vizibil - St. Wolfgang e destinatia pentru urmatoarea zi.
În scurt timp am în faţă imaginea distanţei dintre Austria şi România (nu vorbesc de distanta în km):
Pe când la noi celebrul tunel de la Bâlea nu este nici măcar iluminat la ei există tunel separat pentru pietoni şi biciclişti. Tunelul este construit astfel încât din cand în cand ai cate o porţiune de unde poti admira lacul

Tunelul este la baza muntelui din stânga în poza de mai sus, chiar pe malul laclului. Dupa tunel, drumul trece peste un canal care leaga lacul Mondsee de vecinul lui Attersee, si apoi se desparte de şosea şi intră în pădure. Cate sute de metri de urcare si avem o panoramă splendidă asupra lacului
Pe parcursul turei am întalnit foarte mulţi biciclişti: familii (mama, tata si copii) echipati toti cu acelasi tip de tricouri, oameni mai in varsta 50+, tineri, unii cu bagaje pentru mai multe zile alţii doar cu o cursiera....
Majoritatea locurilor de access la lac sunt proprietati private - am aflta ulterior ca întreg lacul Mondsee este proprietate privată - dar exista şi câteva plaje publice amenajate de unde poti sa ajungi la lac. Mie personal nu mi-a displăcut aspectul acesta şi cred că este unul din motivele pentru care regiunea respectivă arată perfect, dar cei care sunt mai rebeli s-ar putea simţi îngrădiţi.
In centrul orăşelului am avut placerea sa încerc una din berile de tradiţie din Austria - Wieselburger Bier.
Ziua s-a încheiat pe malul lacului, unde lânga cortul nostru mai apăruseră 2 corturi cu tineri cehi (cred) gata de distractie şi un cort cu 2 cupluri de suedezi.

Un comentariu:

 1. Minunata tura ati facut! Felicitari!
  Imi aduc si eu aminte de tura mea in Austria din 2009.
  Va doresc ture cat mai frumoase in continuare!
  cu prietenie,
  Claudiu

  RăspundețiȘtergere

Copyright ©2015 - Aselenizare. All rights reserved.