marți, 16 noiembrie 2010

Răcătău - Mărişel - Măguri

Week-end + soare + hartă = bicicletă
Cum toamna s-a instalat şi padurile de foioase şi-au pierdut culoarea, am ales un traseu care să ma ducă la înălţimi unde se întâlneşte bradul veşnic verde. Am pornit de la intrarea în Măguri-Răcătău, pe drumul generalului în sus, până în Mărişel. Primii 5 km sunt cei mai dificili, pentru ca se urcă cam 500 de m pe verticală.
Defileul Răcătăului
Mărişelul
Partea buna e că după ce ai ajuns sus nu mai prea este de urcat şi poţi sa te bucuri de peisajele oferite de cei 1200 de metri la care se află comuna.
Am trecut de intersecţia cu drumul care duce la Muntele Ijar şi am continuat pâna în centrul comunii, întocmai ca în urmă cu un an.
La intersecţia cu drumul asfaltat care coboară la Tarniţa am luat direcţia Beliş. După scurt timp am întâlnit şi verdele pentru care am urcat
La intrarea în Parcul natural Apuseni se află monumentul Crucea Iancului. Acesta a fost ridicată în cinstea a 500 de moţi în frunte cu Avram Iancu care au câştigat o bătălie împotriva unei armate 3000 de maghiari în timpul războiului pentru independenţă. Aici a fost şi locul unde am părăsit drumul asfaltat şi am continuat prin stânga monumentului. Drumul coboară printr-o pădure de brazi 
până la valea Răcătăului.
Spre dezamăgirea mea, pe coborârea aceasta am avut mai multe ocazii să descopăr gunoaiele rămase în urma culegătorilor de afine. Peisajul e înfiorător şi dezolant. Fiecare poiană şi luminiş de pe marginea drumului e o marturie a trecerii nomazilor. Mai îngrijorător e faptul ca i-am văzut desfăşurândui activitatea şi în Călimani, în tot Muntele Mare şi cine mai stie unde. Nu vreau sa pun poză cu dezastrul pe blog, dau doar un link edificator. Întrebarea ar fi: Ce e de facut? Nu stiu daca o acţiune de genul Let's do it Romania ar fi soluţia pentru că la anul se coc din nou afinele.
Odata ajuns în vale am din nou ocazia sa urc până în satul Măguri. Aici am văzut o altă lovitură dată Parcului natural: dezpăduririle
Există şi o parte pozitivă, drumul care coboara de la Măguri la Răcătău până la barajul de la Someşul Rece se modernizeaza şi probabil în curând o să fie asfaltat.
Ziua s-a incheiat cu un snake-bite la roata din spate şi cu un apus memorabil
Traseul:
Bike route 755735 - powered by Bikemap 

6 comentarii:

  1. Multumesc. Din pacate gunoaiele de care ziceam mi-au lasat un gust amar.

    RăspundețiȘtergere
  2. salut Dani!
    Poza a 7-a este valea Racataului? evtl am putea vorbi si pe privat despre detalii de drum etc? mersi...

    RăspundețiȘtergere
  3. Solutia pentru gunoaie ar fi amenzile. Asa functioneaza in Germania, in SUA si cam peste tot unde e curat.
    Mihaela C.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna Claudiu, am pus la sfarsitul postarii traseul. Daca nu e clar sau ai alte intrebari te rog sa ma contactezi, lasa un comment cu intrebarile. Da, poza a 7-a e valea Racataului, pe la km 26, in track-ul de mai sus.
    Mihaela C, cred ca amenzile sunt o solutie in tarile civilizate unde lumea le plateste sau statul te obliga sa le platesti, numai ca la noi nomazii de care vorbeam mai sus este putin probabil sa le plateasca.

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, ai dreptate, asta e principala problema: nu-i pune nimeni sa plateasca.

    Oricum felicitari pentru tura, e frumoasa zona. Noi am incercat s-o facem iarna asta pe jos, dar n-am gasit drumul generalului decat tarziu. Nu ai fost niciodata pe drumul respectiv pe vale? Ma intrebam cum e continuarea prin chei si cum s-ar putea inchide un circuit pe-acolo.
    Mihaela C.

    RăspundețiȘtergere

Copyright ©2015 - Aselenizare. All rights reserved.