luni, 14 iunie 2010

Cascada Moara Dracului - Munții Vlădeasa

In 6 iunie am făcut o ieşire de o jumătate de zi. Iniţial plănuisem împreună cu Dani sa facem un traseu mai lung în zona Munţilor Vlădeasa (care sa includă lacul Drăgan, Stana de Vale, Lacul Leșu), dar pentru ca au intervenit factori imprevizibili am ajuns sa ies doar eu pentru o jumate de zi. Pentru ca în urma cu mai bine de-o luna făcusem o ieşire cicloturistica de o zi şi jumătate în zona și trecusem foarte aproape de Casca Moara Dracului fără sa o vizitam, m-am hotărât sa nu las lucrurile neterminate.
Am ajuns cu mașina în localitatea Lunca Vișagului de unde am continuat pe bicicleta spre Lacul Drăgan care este cam la 9 km depărtare. Spre deosebire de ieşirea de 1 mai când treceau de zor maşinile pe lângă noi ridicând nori de praf din resturile ramase din materialul antiderapant aruncat în timpul iernii, de data aceasta traficul pe asfalt pana la lac a fost lejer. Am întâlnit doar vreo 4-5 maşini.
La baraj erau doar câţiva amatori de fotografii, aici am încadrat şi eu de vreo 2-3 ori şi am plecat mai departe pe drumul neasfaltat.


De aici am trecut barajul şi am înconjurat lacul. "Asfaltul" era cam zemos după ploile din cursul săptămânii. Agitaţia era redusa, m-am putut bucura pe deplin de natura întâlnindu-ma în drumul meu doar cu o echipa de băieţi care veniseră cu caiacele şi vreo 2-3 pescari. In mai puţin de o ora am fost la coada lacului de unde priveliştea era la fel de frumoasa precum o ştiam.


Cam la 26 de km de la punctul de pornire, imediat după cantonul Ciripa, drumul care duce spre Stana de Vale se intersectează cu traseul spre Cascada Moara Dracului. De la intersecţie se virează la stânga şi se mai poate continua pe bicicleta cam 1 km. Drumul continua pe cursul unui pârâiaş pe lungimea acestui km fiind marcat cu cruce albastra. In momentul în care drumul se desparte de cursul de apa, trebuie lăsată bicicleta şi se continua pe jos cam 45 de minute.
La capătul celor 45 de minute, peisajul se prezintă astfel:


Conform link-ului Cascada Moara Dracului este "situată pe versantul vestic al munţilor Vlădeasa, în apropiere de Stâna de Vale şi Valea Drăganului. Având o înălţime de 25m, căderea de apă în două trepte este de o frumuseţe şi o sălbăticie deosebită."
După ce am încadrat de vreo 3-4 ori cascada, am luat în mare tihna o mica gustare şi m-am întors la bicicleta lăsată in drum legata de un copac.
M-am întors la maşină pe acelaşi traseu, am surprins un cadru si cu "calul" întorcându-ma apoi la Cluj.

In total au fost cam 52 de km şi 3 ore şi jumătate de pedalat propriu zis, urmând pe jos traseul cu marcajul cruce albastra am mai făcut cam o ora şi jumătate (fiind incluse pozele şi şederea la cascada).

Florin L

2 comentarii:

  1. buna, sunt marius, te rog daca vrei sa ma adaugi in lista ta de bloguri, aliencyclingteam.blogspot.com , eu te-am adaugat,

    multumesc,

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt la Stana de Vale daca nu as fi nevoit să mi las bicicleta m as fi dus la cascadă dar asa e prea riscant.

    RăspundețiȘtergere

Copyright ©2015 - Aselenizare. All rights reserved.